Příběh Jany a Lenky o setkávání v samotě
23. dubna 2024 Články

Příběh Jany a Lenky o setkávání v samotě

Dobrovolnické centrum Oblastní charity Tišnov spojuje dobrovolníky s lidmi, kteří se cítí osaměle.  Naši dobrovolníci se snaží poskytnout osamělým lidem nový směr a trochu radosti do jejich běžných dnů. Vzájemné potkávání obohacuje nejen životy těch, kterým pomáháme, ale zároveň dává smyl do života našich dobrovolníků. Během naší existence jsme se setkali s mnoha lidskými příběhy a osudy a my vám dnes přinášíme jeden z nich.

Osmdesátiletá paní Jana zůstala po smrti manžela ve svém malém domečku sama. Většinu života strávila v domácnosti, manžel se vždy o všechno postaral. Děti jsou daleko a jinou rodinu ani přátele nemá. I když se těší celkem dobrému fyzickému a mentálnímu zdraví, je samotářská a nemá zájem se s někým potkávat. Jednou týdně ji navštíví paní pečovatelka, zajde si nakoupit, vyzvedne důchod na poště. Je silná kuřačka a celé dny tráví sama doma u televize nebo u knížky. Když ji sociální pracovnice Charity Tišnov nabídne možnost setkávání s dobrovolnicí, tak nakonec svolí, že to zkusí.

Paní Lenka pracuje ve velké korporátní společnosti, po covidu převážně online. Dospělé děti už mají vlastí rodiny, a tak jí zbývá i trocha volného času, který chce smysluplně využít. Osloví koordinátorku Dobrovolnického centra Oblastní charity Tišnov, která jí ráda poskytne všechny informace. Stát se dobrovolníkem v programu Dobré srdce domů jí přijde jako fajn zkušenost. Po vstupním pohovoru a zaškolení navštíví s koordinátorkou paní Janu, společně si popovídají a dohodnou čas a způsob návštěv. Ani patnácti kilometrová vzdálenost mezi nimi není pro paní Lenku překážkou.

Už se setkávají rok. Dobrovolnice Lenka navštěvuje paní Janu téměř pravidelně jednou týdně. Zjistily, že se obě zajímají o umění, paní Lenka přichází se svým notebookem a pouští si spolu různé dokumenty z výstav a galerií. Poslední dva měsíce společně chodí do cukrárny, na oběd, na procházky. Paní Jana je komunikativnější, sama vyvíjí iniciativu ke společným schůzkám, s pomocí dobrovolnice začíná používat telefon, který roky ležel v šuplíku. Paní Lenka chce posunout společně trávený čas dál, a tak plánuje výlety do brněnských galerií. Je v kontaktu s rodinou paní Jany a s Charitou Tišnov. I pečovatelka a sociální pracovnice sledují, že se paní Janě daří lépe se soustředit, udržovat pořádek, lépe se vyjadřovat.

Takových příběhů se zrodilo za poslední rok činnosti Dobrovolnického centra několik. Každý trochu jiný, ale každý jedinečný a osobitý, tak jak jedineční a osobití jsou jejich hlavní hrdinové. Jsme rádi, že můžeme být při jejich zrodu a propojovat osamělé lidi s lidmi se srdcem na dlani.

Pokud jste dočetli až sem a napadlo vás, že byste se i vy mohli stát hrdiny takového jedinečného příběhu, jsem tu pro vás.

Protože pomoc má mnoho tváří, tak se staňte jednou z nich! ????

Kateřina Malášková,
koordinátorka Dobrovolnického centra Oblastní charity Tišnov